Kazališni kutak: premijera opere Cavalleria Rusticana u Rijeci

Popularna opera ‘Cavalleria rusticana’ Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom maestra Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića, bit će premijerno izvedena u riječkom HNK-u u srijedu, 27. siječnja. Tim smo povodom razgovarali s opernim prvacima Kristinom Kolar i Domagojem Dorotićem.

Uz sve probleme koje donose epidemiološke mjere predstava riječki HNK Ivana pl. Zajca ipak izlazi s novom opernom premijerom. Međutim, tijekom izvedbi opere zbor će pjevati u dvorani za probe, posve izvan prostora pozornice i gledališta, a zvuk će se prenositi u dvoranu. Tako će gledatelji ovu operu moći doživjeti u svoj njezinoj glazbenoj raskoši, a opet uz strogo pridržavanje svih mjera.

Opera će biti izvedena pod dirigentskim vodstvom maestra Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića. U ulozi Santuzze, djevojke sa sela nastupa sopranistica Kristina Kolar, tenor Domagoj Dorotić tumači ulogu Turrida, mladog momka sa sela koji se upravo vratio iz vojske, Robert Kolar nastupa kao Alfio, u ulozi Lole nastupit će mlada Emilia Rukavina, a u ulozi mame Lucije alternirati Ivanica Lovrić i Sofija Cingula. U predstavi sudjeluju i glumci Hrvatske odnosno Talijanske drame Jasmin Mekić i Giuseppe Nicodemo.

Jedna je to od najljepših verističkih opera. Dan njene praizvedbe ujedno je označio i početak glazbenog verizma čiji je najveći prioritet bila umjetnička istina (il vero). Na sceni su se pojavile svakodnevne teme, autentične priče ispričane žestoko i izravno, bez idealizacije, gotovo na granici s naturalizmom. Priča o strastvenim ljubavnicima i krvavoj osveti ‘Cavallerije rusticane’ naišla je na jednako strastven odjek kod publike...

Uoči premijere u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo nacionalnom opernom prvakinjom Kristinom Kolar i opernim prvakom riječkog kazališta Domagojem Dorotićem: