Doajeni naše umjetnosti u objektivu Nine Vranića

Moderna galerija 2021. započela je predstavljanjem donacije ciklusa ‘Portreti umjetnika’ fotografa Nine Vranića. Zanimljiva imena su se našla ispred njegova objektiva od 1960-ih pa sve do kraja 1990-tih, kada su posljednji put bile izložene u karlovačkoj Galeriji ‘Karas’.

Dušan Džamonja
, Ivan Rabuzin, Marija Ujević Galetović - poznajemo ih kao kanonska imena, doajene naše likovne umjetnosti. Njihova su brojna djela često izlagana i reproducirana, ali rjeđe se susrećemo s licima umjetnika. U portretima Nine Vranića upoznajemo osobe - likove iza djela.

- Mi znamo te umjetnike znamo zapravo već kao stare ljude. Ono što nam otkrivaju ovi foto-portreti koji su rađeni tijekom 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih godina je to da ih vidimo kao mlade ljude, kao kreativce u naponu fizičke snage i, naravno, u naponu stvaralačke snage, kaže Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije.

Nino Vranić imao je veliko fotografsko iskustvo. Više od tri desetljeća bio je zaposlen kao fotograf Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sudjelovao je u nizu domaćih i međunarodnih izložbi, opremio brojne kataloge i monografije.

- Nino Vranić je svom sinu, koji je također fotograf, Goranu Vraniću rekao da uvijek kad snima umjetnine, da obavezno snima i umjetnike, jer da će umjetnici otići, a da će umjetnine ostat, napominje kustosica izložbe Lada Bošnjak Velagić.

Umjetnike je uvijek snimao u njihovim atelijerima - gdje su se najbolje osjećali.

- To je njihov životni i radni prostor, također je i tehnička odlika ateljea da su obično dobro osvijetljeni, pa je koristio te sjeverne prozore kao ambijentalnu rasvjetu, dodaje kustosica Bošnjak Velagić.

I tako je nastalo 48 analognih, crno-bijelih portreta, karakterističnih blagih sjena, koje možete razgledati sve do proljeća, uz rijetko izlagana djela iz fundusa muzeja.