Dubrovnik: obnova crkve s neprocjenjivim umjetničkim djelima

Kao rijetko koji grad na obali, Dubrovnik na svakom koraku ima znamenitost od čije povijesti ustuknete, a od ljepote zastaje dah. Među njima je i za širu javnost ipak nedovoljno poznata crkva svete Marije od Milosti iz 15. stoljeća na Dančama.

Ne zna se je li zanimljivija izvana ili iznutra, posebno njezina dva neprocjenjiva umjetnička djela. O toj vrijednoj kulturnoj baštini vode brigu sestre franjevke, ali bez obnove joj neće biti spasa. 

Stoljećima na udaru mora i soli crkvica Svete Marije od Milosti, među Dubrovčanima poznatija kao Gospa od Danača, treba obnovu. Sestre franjevke žele prije svega zaštititi dvije neprocjenjive umjetnine: poliptih Lovra Dobričevića iz 1465. i triptih Nikole Božidarevića iz 1517.godine.

- Jedinstveni je primjer da je umjetnina rađena za tu crkvu. Tu su zavjetni darovi, Dobričevićeva oltarna slika i oltarna pokrajnja slika Božidarevića, to su zavjetni darovi dubrovačkih vlastelina, ističe č. s. Katica Dabo, tajnica Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika.

U sklopu programa zaštite i očuvanja nepokretnih dobara Ministarstva kulture i medija osiguran je novac za prvu fazu sanacije unutrašnjosti crkve - prekid kapilarne vlage i desalinizaciju.

No, to je tek dio potrebnih radova – valja osigurati i stabilne mikroklimatske uvjete kako bi se spriječilo propadanje kulturnog dobra, pa su se franjevke ponovno prijavile na natječaj.

- Mi se nadamo novim sredstvima jer je zaista potrebno u drugoj fazi odstraniti cijelu žbuku. Ona je u dosta lošem stanju, trebalo bi dignuti svu žbuku – i zidove i strop, elektroinstalacije su stare i derutne, napominje č. s. Darija Jovanović, vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika.

Sanaciju treba i kamena plastika: Na ulazu u crkvu je reljef Bogorodice s djetetom sa škropionicom koja je dosta oštećena uslijed blizine mora i soli, kaže č. s. Darija Jovanović.

Čuvarice svetišta i umjetnina žele sačuvati vrijedno kulturno blago za buduće generacije.