Stipendije za tri romana o potresu

Nakon što je zagrebački Kulturno-informativni centar (KIC) raspisao natječaj za najbolje književno djelo o temi potresa, vrlo brzo stigli su i prvi rukopisi, odabrano je troje autora koji su dobili stipendiju.

Malo tko ga se želi prisjetiti, a rijetki o njemu mogu pisati. Potres je od ožujka prošle godine postao najčešća tema, ne samo u običnim razgovorima nego i u političkim taborima, znanstvenim krugovima - globalno - fenomen od kojeg strahuje cijeli planet, ali ne i literatura.

U vremenu kada je slobodnim umjetnicima svaka kuna zlata vrijedna, natječaj KIC-a, u suradnji s gradskim Uredom za kulturu, putem kojeg su dodijeljene stipendije za pisanje romana, piscima mnogo znači.

Riječ je o pozivnom natječaju ‘Zagrebačka muza’ za najbolji roman o zagrebačkim potresima.

- Mi smo htjeli da možda ne bude sve samo konstatacija kako nam se događaju loše stvari, nego da se kroz književnost, koja je sjajan medij, pokaže kako se može i kreativno odgovoriti na sve nedaće koje nam se događaju, rekao je Petar Bujas, ravnatelj KIC-a.

Žiri je imao pune ruke posla, čitali su se sinopsisi, razgovaralo se o potencijalnim romanima pristiglima na natječaj.

- Povodili smo se, naravno, prvo za književnom kvalitetom i za tim koliko je knjiga u samom sinopsisu suvislo predstavljena i koliko je realno očekivati da će ona izaći i da će predstavljati obogaćenje za našu književnu scenu, napomenuo je Boris Perić, član žirija.

Stipendiju od 36 tisuća kuna dobilo je troje autora: Marina Šur Puhlovski za roman ‘Virus, potres, brak’, Martina Vidaić za ‘Stjenice’ i Robert Mlinarec za ‘Zagrebački Metro’.

- Meni se to lijepo uklopilo jer moja je tema zagrebački Metro s kojim se bavim već nešto godina, tako da radim knjigu u kojoj su sve povezane zagrebačke priče, istaknuo je Robert Mlinarec.

I Martini Šur Puhlovski teme su se dobro poklopile: Ta priča oko potresa uklopila se u moj roman u radu, kao početak i kao okvir toga romana, rekla je Šur Puhlovski.

Romani, koji tek nastaju, pred čitateljima bi mogli biti do kraja godine.