Živi li dobroćudna neman Fru-Fru u Rječini?

Mnogi se sjećaju Baltazargrada -  kultnog crtića Zagreb filma, čiji je slavni profesor uz pomoć čudotvornog stroja još prije pola stoljeća rješavao baš sve probleme svojih sugrađana.

Znate li da se zbiva u lučkom gradu čiji je vizualni arhitekt Zlatko Bourek inspiraciju ponajviše crpio iz luke različitosti, naše, vaše i Baltazarove Rijeke.

- A i prema jednom od njegovih posljednjih intervjua, on je zaista posjetio Rijeku i kad je vidio te uličice rekao je da je bio toliko oduševljen tako da je nakon jedne epizode kada je ideja bila Zagreb i New York, odlučio da zapravo Baltazar postane Rijeka, rekao je Željko Luketić, kustos izložbe
51 000 Balthazargrad.

Oduševio ga je upravo sklad različitosti uokviren morem.

- Ta arhitektura Rijeke koja je jako netipična za ovo područje, a koja uključuje i industriju i stanove i male primorske kućice i ono što je Baltazaru često jako omiljeno, a to su mali brodići i samo more, govori Luketić.

No, u Baltazargradu nema kamera koje bi toliko kreativnosti poslale u svijet.To može samo more; kroz putovanja, razbibrigu i profesije, poput anegdota svjetioničara Hanibala. Zato je izložba o Baltazargradu dobila i svoj poseban dio koji se zove upravo MORE i to u novom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, na mjestu gdje je nekad i bilo more.

- Ono što je zanimljivo je da je sama ova prostorija nekad bila na morskoj obali, radilo se o dijelu grada izvan gradskih zidina uz lučicu i obližnji potok gdje prirodno nastaje jedna lazareta, zatim jedna tvornica na ovom dijelu grada. To je bila Rafinerija šećera, govori Ivana Lučić, muzejska pedagoginja u MMSU Rijeka.

A u Baltazarovom MikroKosmosu nije izostala ni rijeka Rječina po kojoj je Rijeka dobila ime. Doduše, u Baltazarovo vrijeme u njoj živi dobroćudna neman Fu-fu.

- Baltazar je zapravo jedan od rijetkih crtića koji promovira nenasilje, dogovaranje oko problema, koji promovira povjerenje u znanost. Evo, upravo razlog zašto sad držimo maske je upravo zato što vjerujemo u znanost, dakle Baltazar nam treba ponovno, naglasio je Luketić.

Uz ostalo da smisli čudotvorni lijek protiv koronavirusa, pa da opet budemo bezbrižni i otvoreni prema moru događanja u našim životima.