Izvlačenje instrumenata iz Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku

Otkako je violončelistica Sara Kolar, prvo sama, a zatim sa svojim kolegama, zasvirala ispred razrušene zgrade, Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku ne prestaje privlačiti pozornost. Izvlačenje golemog, milijun i pol kuna vrijednog klavira Steinway kroz prozor zahtjevan je i rizičan posao.

➡️ Mladi sisački glazbenici zajedno za glazbenu

Među tisućama oštećenih objekata na području Banovine, velik je broj zaštićenih spomenika kulture i starih građevina. Jedna od njih je i ova 140 godina stara škola. Iz ove nekadašnje sinagoge koja je biser arhitekture, počelo je izvlačenje opreme i glazbenih instrumenata, među kojima su i veoma vrijedni klaviri.

- Gabariti su puno veći od ostalih klavira i morali smo osigurati siguran i nesmetan izlaz kroz prozor koji vidite da koristimo, i sigurnost ljudi koji se nalaze u tome svemu, rekao je domar Glazbene škole Fran Lhotka Boris Brkašić.Uz skupocjeni Steinway, izvučeno je na isti način još pet manjih klavira, a spašene su i harmonike te ostali instrumenti. Novi će im privremeni dom biti Inina Rafinerija u Sisku.

Ravnatelj Glazbene škole Fran Lhotka Tomislav Ivšić kazao je kako čekaju detalje dogovora s Inom, te da im je Inanapravila veliku uslugu.

- Ustupila nam je prostor s Koncertnom dvoranom, presretni smo, u početku su bila vrlo katastrofična predviđanja, naglasio je.

A kada će se učenici okupiti u novom prostoru, ovisit će i o epidemiološkoj situaciji.

Profesor trombona u Glazbenoj školi Fran Lhotka Denis Martinuš rekao je da učenici nastavu pohađaju online od ponedjeljka.

Još ne znaju kakva će biti sudbina razrušene škole, ali vrijedno sviraju i prikupljaju donacije. Dosad su prikupili oko 20 tisuća eura, a cilj im je 200 tisuća. Sve kako bi se što prije vratili u školu, svojim instrumentima i glazbi koju toliko vole.