HNK Zagreb: burna rasprava i na saborskom odboru

Bura oko zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta ne stišava se, apeli, konferencija za medije, optužbe i kaznena prijava, kao u nekoj dramskoj predstavi.

- HNK Zagreb: Burna sjednica Kazališnog vijeća
- HNK Zagreb: ministrica o optužbama na račun intendantice
- Zataškava li HNK Zagreb slučajeve koronavirusa?
- HNK-a Zagreb odbacuje optužbe za zanemarivanje zdravlja djelatnika

Jučer je i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora raspravljao o epidemiološkoj situaciji u našoj nacionalnoj kući. Nije prošlo bez povišenih tonova, a zatražena je i nova, ovaj put tematska sjednica.

Iako se mislilo da će na Odboru tek treća točka - epidemiološka situacija u HNK Zagreb - izazvati raspravu, počelo je burno - pokušajem izmjene dnevnog reda, no sve je ostalo samo na pokušaju. Većinom glasova, naime, usvojen je dnevni red.

Prva je dobila riječ intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč i u svom je izlaganju pobrojila epidemiološke mjere koje su uveli u kazalište.

- U periodu od trećeg mjeseca pa do prosinca doista HNK je donijelo tridesetak odluka vezano uz zaštitu djelatnika i publike od COVID-19, što mi se čini da nije bio slučaj u brojnim drugim kazalištima i kod nas i u svijetu, rekla je Vrgoč.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pobrojila je sve što je Ministarstvo poduzelo te ustvrdila da je o svim optužbama saznavala iz medija.

- Osim jedne kronologije koju su nam dostavili djelatnici, odnosno zaposlenici Baleta, u Ministarstvu kulture nismo dobili neku prijavu koja bi vrlo konkretno govorila o nekom konkretnom slučaju, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Ministarstvo je očitovanja zatražilo od kazališnog vijeća, te predstavnika sindikata koji su članovi Radničkog vijeća. No, priča je tu tek počela: sindikati su podnijeli kaznenu prijavu protiv intendantice, a zastupnica Marijana Puljak potaknula raspravu.

Na Odboru je o svojim negativnim iskustvima s Dubravkom Vrgoč u vrijeme kada je vodila Zagrebačko kazalište mladih, čiji je bio član, govorio i saborski zastupnik Vilim Matula.

- Sjednica naravno da nema nikakvog smisla ako se ne može čuti druga strana i bit će tematska sjednica, poručio je Matula.

Saborska zastupnica Marijana Puljak očekuje poziv predsjednice Odbora da se sjednica organizira u sljedećih osam dana.

- Očekujem i da pozove sve relevantne predstavnike i Radničkog vijeća i predsjednika Kazališnog vijeća, dakle sve uključene u ovaj slučaj, ustvrdila je Puljak.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović dojma je da 'svi bolje upućeni znaju da je to samo povod, a da su uzroci mnogo dublji.'

Nakon više od tri sata rasprave zaključka nije bilo: Ali je bitno da smo raspravljali i da smo dobili odgovore na neka pitanja, da smo, dakle, razmijenili neke materijale i ono što je bitno, raspravu ćemo nastaviti, zaključila predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković.

Tematska sjednica posvećena situaciji u našoj nacionalnoj kući održat će se u roku od osam dana od podnošenja zahtjeva, a javni apel koji je pokrenulo 12 istaknutih umjetnika u samo dva je dana potpisalo više od 150 kulturnjaka.