Odlazak Mire Furlan: sućut ministrice kulture i predsjednika Sabora

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputili su riječi sućuti u povodu smrti glumice Mire Furlan.

- Preminula Mira Furlan
- Tisuće oproštaja od Mire Furlan sa svih strana svijeta
- In memoriam Mira Furlan: drama Kiklop na HTV2

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je da je Mira Furlan nakon studija na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu postala članica ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu te surađivala s proslavljenim hrvatskim i međunarodnim redateljima, tumačeći brojne kultne kazališne uloge poput Petrunjele u ‘Dundu Maroju’, Natalije Petrovne u ‘Mjesec dana na selu’, Glorije u ‘Gloriji’ i Ofelije u ‘Hamletu’.

Ministrica je istaknula da je Mira Furlan ostvarila zapažene uloge i u filmovima Rajka Grlića ‘U raljama života’ i ‘Za sreću je potrebno troje’, te Emira Kusturice ‘Otac na službenom putu’, a dvostruko je nagrađena Zlatnom arenom i to za sporednu ulogu u ‘Kiklopu’ Antuna Vrdoljaka i za glavnu ulogu u ‘Lepoti poroka’ Živka Nikolića.

Istaknula se i u televizijskim žanrovima, a nakon odlaska u SAD 1991. najveću popularnost stekla je ulogama u svjetski poznatim serijama ‘Babylon 5’ i ‘Izgubljeni’.

- Njezina umjetnička raznovrsnost i bogat opus svjedoče o zavidnoj glumačkoj vještini, radoznalosti i otvorenosti, po čemu će zauvijek ostati zapamćena kod domaće i inozemne publike, poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Jandroković:
njezine uloge pamtit će generacije publike

Predsjednik sabora Jandroković
u poruci sućuti ustvrdio je da će njezin doprinos filmskoj, kazališnoj i televizijskoj umjetnosti ostati trajno zabilježeni, a mnoge njezine uloge pamtit će generacije publike.

- Mira Furlan ulazi u red naših umjetnica koje su ostvarile zavidnu karijeru kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, a talent i svestranost jednakom je kvalitetom pokazivala na kazališnim daskama, u filmu i na televiziji, istaknuo je Jandroković.

Jandroković je podsjetio na brojna filmska ostvarenja i serije poput 'Velo misto', 'Kiklop', 'U raljama života', 'Otac na službenom putu'...

- Njezina karijera i doprinos filmskoj, kazališnoj i televizijskoj umjetnosti ostat će trajno zabilježeni, a mnoge njezine uloge pamtit će generacije publike, stoji u izrazima sućuti predsjednika Hrvatskog sabora.

Istaknuta kazališna, filmska i televizijska glumica Mira Furlan umrla je u srijedu u 66. godini.

Mira Furlan rodila se 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članica HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.