Tisuće oproštaja od Mire Furlan sa svih strana svijeta

Zahvaljujući zapaženim ulogama u popularnim serijama Babylon 5 i Lost Mira Furlan stekla je svjetsku slavu, pa ne čudi da se na društvenim mrežama tisućama objava od legendarne glumice opraštaju prijetalji, suradnici i poklonici.

- Preminula Mira Furlan

[EMBED:"https://www.facebook.com/HRTvijesti/posts/18 89452901212471"]
Redatelj Rajko Grlić u telefonskoj izjavi za naš podnevni Dnevnik Miru Furlan nazvao je 'najvećom glumicom njegove generacije i u Jugoslaviji i u Hrvatskoj': Bila je izuzetno hrabra žena koja nije trepila nepravdu i koja je znala stati iza svojeg uvjerenja, što je vrlo rijetko u našim krajevima, rekao je Grlić:
Iz mladosti je pamti novinar Rene Bakalović koji je u našoj emisiji Nedjeljom u 2 u kojoj je gostovala Mira Furlan ovako govorio: Miru sam već upoznao u drugom razredu gimnazije, 16. jezične gimnazije, među desecima prekrasnih cura ona je bila jedna od najljepših, istaknuo je tom prigodom Bakalović:Pogledajte uvodni prilog iz spomenutog izdanja naše emisije Nedjeljom u 2 u kojoj je gošća bila Mira Furlan:Oproštaj scenarista serije Babylon 5 J. Michaela Straczynskog

Veliki in memoriam, u kojem se osvrnuo i na pritiske zbog kojih je Mira Furlan napustila ove prostore početkom 1990-ih, ali i na njezine posljednje dane života, na Twitteru je objavio scenarist serije Babylon 5 J. Michael Straczynski uz poruku:

- Ovo je noć velike tuge jer naša je prijateljicu otišla niz cestu po kojoj ne možemo do nje. No, sustići ćemo je s vremenom, i vjerujem da će nam imati mnoge priče ispričati, i mnoge nove uloge podijeliti sa svemirom, objavio je Straczynski na Twitteru.Iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca u Rijeci od svoje su se dramske prvakinje oprostili uz ulomak njezine autobiografske proze - Sačinjena od zvijezda.

U objavi na Instagramu popularni glumac i redatelj Branko Đurić Đuro zapisao je:  ...ostaješ tu .... kao na slici iz nekog starog filma .... zauvijek...

Posljednji pozdrav Miri Furlan objavilo je i Kazalište Ulysses uz podsjetnik na njezinu ulogu Medeje koju je igrala 2002. godine na Brijunima:Strani mediji o smrti Mire Furlan


Vijest o smrti velike glumice je, među ostalima svjetskim medijima, objavio i čuveni Variety:BBC-jev portal na srpskom jeziku također prenosi vijest o dolasku uz izjavu našeg hrvatskog redatelja Rajka Grlića:

- Mira je bila najveća jugoslavenska i hrvatska glumica moje generacije. Krhka i snažna, krajnje osjetljiva i istovremeno hrabra žena. Nemoguće je, a uz to i nepristojno, jedan život, a pogotovo takav kakav je imala Mira, sabijati u par odgovora, izjavio je naš redatelj Rajko Grlić za BBC na srpskom jeziku.


O odlasku Mire Furlan piše se i u talijanskim medijima:Hrvatska enciklopedija: slučaj ili sudbina

- Povratka ne može biti. Slučajem ili sudbinom, novi članak o Miri Furlan bio je u redu za objavu na Enciklopediji upravo u dan kad je preminula... I tako je još trebalo dometnuti datum smrti, objavio je na Twitteru Tomislav Šakić, filmolog i leksikograf u Hrvatskoj enciklopediji:In memoriam na HRT-u

U povodu smrti Mire Furlan večeras na Drugom programu HTV-a u 21,05 sati prikazujemo hrvatsku dramu Kiklop:
In memoriam Mira Furlan: drama Kiklop

I na kanalima ljubitelja uspješnih američkih serija u kojima je nastupala oprašataju se od glumice koja je utjelovila omiljene likove: