'Glazbeni oscar' za izvedbu kapitalnih djela hrvatske baštine

Velik uspjeh za hrvatsku glazbu: najuglednija nagrada, kada je riječ o klasičnoj glazbi, International Classical Music Award, ove je godine pripala dirigentu Ivanu Repušiću s izdanjem zborskih djela Igora Kuljerića i Jakova Gotovca.

Žiri Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu - ICMA objavio je dobitnike nagrada za 2021. među kojima je u kategoriji Audio i Vizualnih izdanja - u jakoj konkurenciji od 365 nominiranih iz cijeloga svijeta - izdanje s Hrvatskim glagoljaškim rekvijemom Igora Kuljerića i Himnom slobodi Jakova Gotovca ocijenjeno je kao 'izvanredno dostignuće u glazbi.'Najzaslužniji za takav uspjeh jest maestro Ivan Repušić, šef-dirigent Orkestra Minhenskog radija, pod čijom je dirigentskom palicom snimka i nastala:

- Ponosan sam i sretan da je nagrađeni CD s djelima hrvatskih skladatelja i to u izvedbi inozemnih ansambala Bavarskog radija i Bavarskog zbora i naravno da je to velika promocija hrvatske kulture i hrvatske baštine u svijetu, izjavio je maestro Repušić za naše središnji Dnevnik.

Nosač zvuka snimljen je na koncertu u Münchenu koji se održao u sklopu programa Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a na kojem su uz Bavarski zbor i soliste, koji su pjevali na hrvatskom jeziku, nastupili i naši solisti Kristina Kolar i Ljubomir Puškarić.

- Ta nagrada je izrazito važna jer predstavlja Oscara u klasičnoj glazbi. Zaista sam jako sretan što sam uopće bio dio tog projekta, a  sve ovo što se sad dogodilo je nagrada za naš trud, rekao je bariton Ljubomir Puškarić.

Glagoljaški rekvijem
maestralno je djelo kojim je jedan od najznačajnijih naših skladatelja Igor Kuljerić ispisao neke od najvažnijih stranica hrvatske glazbe 20. stoljeća, a Gundulićeva Himna slobodi za koju je Jakov Gotovac ispisao glazbu posve je sigurno jedan od najzvjezdanijih trenutaka hrvatske glazbe, umjetnosti i kulture.

Obje izvedbe prepoznate su i ocijenjene kao izvanredna dostignuća na polju vokalne i zborske glazbe.

ICMA-e žiri čine članovi 20 medija koji prate klasičnu glazbu iz 16 zemalja i ove je godine odabrao 365 nominacije između doista velikoga broja izdanja pa je rezultat izvanredan međunarodni popis pobjednika, s produkcijama 17 etiketa / nakladnika iz osam zemalja.

ICMA nagrade - popularizacija kvalitetne glazbe u teškim vremenima pandemije


Predsjednik ICMA-e Remy Franck i glavni tajnik Nicola Catt izjavili su na konferenciji za medije kako će pandemija koronavirusa vjerojatno više utjecati na izdavačke kuće i njihova izdanja u narednom razdoblju.

Međutim, smatraju da veliki broj nominacija ponovno dokazuje da žiri ICMA-e ima globalni pregled tržišta i dodjeljuje godišnje nagrade nakladnicima i glazbenicima širom svijeta koji su dokazali izvanredna dostignuća u svom specifičnom području.

- Često su nam govorili da su ICMA nagrade vrlo važne i vrijedne za industriju, kao i za izvođače. Sretni smo što možemo pomoći da izvanredne snimke postanu popularne, posebno u ovim teškim vremenima u kojima je glazbeni život toliko stradao, istaknuli su Franck i Catt.

U kategorijama Audio i Video izdanja nagrađeno je 18 produkcija. Među njima su - instrumentalisti Kristian Bezuidenhout, Lucas Debargue, Alban Gerhardt, Kirill Gerstein, Franziska Pietsch, Beatrice Rana, Svjatoslav Richter, Josu de Solaun, pjevači - Stéphane Degout, Jodie Devos, Sabine Devieilhe, Sophie Junker, Emonela Jaho, Edgaras Montvidas.

Nagrađeni dirigenti u tim kategorijama su - Thomas Ads, Riccardo Chailly, Pablo Heras-Casado, Dmitry Kitajenko, Louis Langrée, Andrea Marcon, Kirill Petrenko, Ivan Repušić, Jukka-Pekka Saraste, François-Xavier Roth, ansambli - Ansambl Diderot, Ansambl Huelgas, Venecijanski barokni orkestar, te orkestri - Berliner Philharmoniker, Freiburger Barockorchester, Lucernski festivalski orkestar, Münchner Rundfunkorchester, Les Sicles i WDR Sinfonieorchester.

Njemačkoj sopranistici Editi Gruberovoj Nagrada za životno djelo


Dodijeljene su i posebne nagrade pa je tako njemačka sopranistica Edita Gruberova dobila Nagradu za životno djelo, španjolski dirigent Pablo Heras-Casado proglašen je Umjetnikom godine, mladi turski pijanist Can Cakmur proglašen je Mladim umjetnikom godine.

Nagradu Discovery / Otkriće godine dobila je  14-godišnja njemačka violinistica Maya Wichert. Etiketom / nakladnikom godine proglašena je etiketa Berlinske filharmonije - Berliner Philharmoniker Recordings.

Posebna nagrada dodijeljena je Draženu Domjaniću, generalnom direktoru Simfonijskog orkestra Lihtenštajn, osnivaču i voditelju Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu, te violinistu Ingolfu Turbanu. Simfonijski orkestar Lihtenštajn dodijelio je nagradu orkestra violinistu Marcu Bouchkovu i violončelistu Kianu Soltaniju.

Svečani koncert s dodjelom nagrada planiran je 27. lipnja 2021. u Vaduzu uz Simfonijski orkestar Lihtenštajn pod dirigentskim vodstvom Yarona Trauba.