Kinoklub Zagreb izašao iz Hrvatskog filmskog saveza

U moru administrativnih nelogičnosti koje se u Hrvatskoj događaju, evo još jedne u filmskoj industriji.

Mnogobrojni amateri okupljeni u Kino klubu Zagreb (KKZ), odlučili su svoje dragocjeno vrijeme i energiju ubuduće posvetiti isključivo kreativnom stvaranju, a ne ustrojbenim i organizacijskim problemima Hrvatskog filmskog saveza (HFS).

- KinoklubZagreb iz članstva u HFS-u istupa jer više ne želi trošiti vrijeme na suradnju bez perspektive i ukazivanje niza problema uzrokovanih nepostojanjem strateškog plana djelovanja, ističe se u priopćenju KKZ-a.

Kako su objasnili, Kinoklub Zagreb je u zadnjih nekoliko godina Savezu nudio ogromnu stručnu pomoć ukazujući na niz neregularnosti.

- U tom se periodu nedovoljno odlučivalo o strategiji zbog koje je Hrvatski filmski savez osnovan te je vodstvo Kinokluba Zagreb odlučilo prestati tratiti vrijeme i volonterske resurse na ukazivanje na probleme, dodaje se.

Podsjećaju da je Kinoklub Zagreb jedan od osnivača Hrvatskog filmskog saveza, koji je osnovan kao savez svih klubova i udruga filmskih amatera s ciljem umrežavanja članica te promocije i podržavanja amaterskog video i filmskog stvaralaštva.

- Nakon što je KKZ prilikom strateškog planiranja postavio jasnu misiju i viziju besmisleno je gubiti vrijeme na suradnje koje nemaju perspektivu, ističu dodajući da im je cilj razvijati amatersku autorsku scenu te se udruživati s udrugama i organizacijama diljem Hrvatske koje imaju isti cilj.

Tvrde kako Hrvatski filmski savez ima niz problema koji proizlaze iz nepostojanja jasnog strateškog plana i "tek kada se HFS jasno usmjeri, KKZ se može postaviti u odnosu na njegove ciljeve."

Kinoklub Zagreb smatra da stvaranje amaterske autorske scene nije samo automatizirano organiziranje manifestacija već uključuje sustavnost, dugoročni plan i program, dok omogućavanje autorima da djeluju izvan financijskih i profesionalnih projekata na kreativan i inovativan način pridonosi razvoju filmske scene uopće.

- Zbog svega navedenog istupanje iz članstva u HFS-u dio naše odgovornosti za budućnost amaterske filmske autorske scene, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Tomislav Šoban, predsjednik tog kinokluba.

U priči naših Vijesti iz kulture o cijelom su slučaju govorili predsjednik KKZ-a Tomislav Šoban, potpredsjednica kulba Daria Blažević i autorica Anita Čeko: