HRT-ovi Simfoničari otvorili 60. Glazbene večeri u Sv. Donatu

Otvorene su jubilarne 60. Glazbene večeri u Sv. Donatu. Kao i prethodnih godina koncert otvorenja pripao je Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.

Rođeni Zadranin s respektabilnom međunarodnom karijerom, kao i mnogi drugi zadarski glazbenici, Repušić je svoje prve glazbene korake ostvario upravo na Glazbenim večerima.

- To je festival u kojem sam ja kao dječak još stasao, gledao brojne koncerte i posebno me raduje da već 15 godina evo Zadarski komorni orkestar je stalno prisutan na festivalu s najmanje dva koncerta. Takvi me događaji posebno raduju jer su to zbilja izuzetni događaji i jer taj festival grad Zadar zaslužuje, istaknuo je maestro Repušić.

Bez sumnje, pokrenuti Večeri u poslijeratnom Zadru bio je pravi podvig, no ništa lakše nije ni danas, 60 godina kasnije u vrijeme koronavirusa, o čemu svjedoči počasni koncertni majstor Zadarskog komornog orkestra i Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović.

- Mogu samo da zamislim koliko im je teško u ovom trenutku. Jedan stvarno dream team se bori za ovaj festival sve ove godine. Velika je stvar za ovaj grad. Meni je nevjerojatno da  ponovo sviram na pozornici zato što u Londonu kao što znate je bio potpuni lock down. Iskreno se nadam da ćemo se brzo vratiti u dvorane. Bolje mi je da sviram s maskom nego da ne sviram uopće, izjavio je Simović.
Glazbene u sv. Donatu: Umjetnici oduševljeni što napokon nastupaju
Ivan Repušić danas je počasni je ravnatelj Zadarskog komornog orkestra koji je osnovao tada mladi glazbenik Pavle Dešpalj kojemu će biti posvećen završni koncert Večeri na isti datum kad je održana prva festivalska večer 1961. godine.

- Daleke 1961. godine maestro Dešpalj želio je svome gradu darovati umjetnost i oživio je ovaj jedinstveni prostor sv. Donata, ali i pokrenuo brojne zadarske umjetnike i okupio ih oko ovog festivala, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na otvorenju te dodala kako je nešto što je krenulo u teškim vremenima, kao jedna zadarska kulturna manifestacija, postao vrhunski kvalitetan međunarodni glazbeni festival.

Obuljen Koržinek je istaknula da je takva koncepcija bila djelomično posljedica i tadašnjega vremena, danas prepoznajemo da je upravo to poticanje glazbenoga stvaralaštva u svakom gradu i svakom dijelu naše domovine ono što nas u ovakvim trenucima oplemenjuje i vraća onom normalnom životu kojeg smo se možda i zaželjeli.

- U današnjim se okolnostima čini se da se umjetnost ponovno bori za svoj opstanak. S ovim našim nedavnim iskustvom, kojieje ostavilo koncertne podije potpuno praznima, možemo se stoga svi zajedno, i umjetnici i publika, samo radovati i još više cijeniti svaku priliku kad imamo pred sobom živu glazbenu izvedbu, poručila je proglašavajući Glazbene večeri otvorenima ministrica Obuljen Koržinek.

Program Mediteran na Forumu, kako je napomenula predsjednica Vijeća Glazbenih večeri u sv. Donatu Dina Bušić, prigodno doziva duh Mediterana.
Čini to prema mjestu podrijetla skladatelja i prema inspiraciji koju su crpili na južnim obalama Staroga kontinenta.

Neki među njima, poput Suppa, Berse, Kuljerića i pokretača Glazbenih večeri Pavla Dešpalja, upravo su u Zadru proveli važan dio života i ostali snažno vezani uz svoj grad.

Simfonijski orkestar HRT-a, koji već puno desetljeće otvara najstariju zadarsku glazbenu manifestaciju, potpomognut je zadarskim snagama maestrom Ivanom Repušićem, istaknutim hrvatskim dirigentom koji je svoje prve glazbene korake ostvario upravo na Glazbenim večerima u sv. Donatu, zatim dvjema zadarskim sopranisticama međunarodnih karijera Nelom Šarić i Martom Hut, te počasnim koncertnim majstorom Zadarskoga komornog orkestra i Londonskoga simfonijskog orkestra Romanom Simovićem.

Na programu Mediteran na Forumu, među ostalim, bila su djela F. von Suppa, M. Ravela, B. Berse, G. Puccinija, P. Dešpalja, G. Verdija, i P. I. Čajkovskog.
U sklopu 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu priređena je i retrospektiva fotografija iz bogate festivalske povijesti.

Na crkvi sv. Donata, Gradskoj vijećnici, Gradskoj straži i Providurovoj palači izvješene su četiri zastave s portretima Pavla i Valtera Dešpalja iz 1961. godine, kao i Vladimira Ruždjaka iz 1964. - u objektivu fotografa Ante Brkana - te Ive Pogorelića, kojeg je 1976. na Večerima snimio Abdulah Seferović.

U koncertnim prostorima bit će izložen prvi festivalski plakat pokojnog Ive Bavčevića iz 1961. godine, kao i izbor fotografija autora koji su obilježili kako povijest festivala, tako i zadarske fotografije. Projekt su ostvarili Koncertni ured Zadar i Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

U sljedeća četiri tjedna ukupno će biti izvedeno jedanaest koncerata. Svaki koncert bit će posvećen Zadru, a glazbenici koji nisu Zadrani izvodit će programe zadarskih autora. Splitski virtuozi izvest će koncert Pavla Dešpalja, Ženski zbor HRT-a s maestrom Tomislavom Fačinijiem na programu će imati djelo Igora Kuljerića More, a Kalamos kvintet gostovat će s djelima Blagoja Berse.

Posebno dirljiv, najavljuju organizatori, bit će koncert na zatvaranju 14. kolovoza naslovljen Za Pavla, posvećen Pavlu Dešpalju, velikom dirigentu koji je osnovao Glazbene večeri u sv. Donatu.