Stup srama na središnjem trgu u Vinici

Središnji trg u Vinici, naselju koje je dobilo ime po vinovoj lozi, krase kapelica Trpečeg Isusa, Pil svetog Ivana Nepomuka, prališće, izvor, kurija Patačić i neobični trobridni kameni obelisk - pranger ili stup srama s kamenom mjerom.

- Stupovi srama počinju se postavljati i 12. i 13. stoljeću na ovom području i ono što je specifično da ovaj pranger ovdje u Vinici je jedinstveni takav očuvani stup srama u varaždinskoj županiji, a i šire, rekla je povjesničarka umjetnosti Vesna Pascuttini Juraga.

Stup srama, prema predaji, najprije je bio kod viničke utvrde, pa arboretuma Opeka. Bio je postavljen i u dvorištu kurije Patačić, a završio je na središnjem trgu. No zašto baš u Vinici.

- Osim grada Varaždina jedino sudbeno mjesto na području varaždinske županije bila je Vinica, Vinica je također bila kraljevski posjed i imala je svojeg suca kojeg su zvali judek. On je donosio presude lakšim prijestupnicima i sudilo im se tako da su oni vezani uz stup srama odnosno pranger, dodaje Pascuttini Juraga.

Govorilo se pa i pjevušilo - vu Vinicu po pravicu. Kažnjavali su se zlotvori, prevaranti, kradljivci, jezičave žene i kojekakvi drugi prijestupnici. Vezane za stup se ismijavalo i gađalo. Ivan Hrgar odrastao je uz ovaj trg i prema predaji, kaže, imalo je itekako smisla postaviti pranger na sajmenom mjestu.

- Bio je namijenjen za sve one zločeste ljude koji nisu održavali svoje običaje kad se kupovalo blago jer tu je iza nas vidite bila velika vaga s kućicom i tu su se održavali sajmovi, veliki sajmovi za Miholje, za Tijelovo za kakvi mekši blagdan, rekao je.

Dolazilo je ovamo svijeta od kojekuda, pa i iz Štajerske. Na sajmu su priliku tražili i preprodavači varajući ljude lažnim utezima.

Kamena posuda uz pranger bila je mjera za žito. Latinski natpis upućivao je na pravednost - mjerite pošteno. Ne možemo točno odrediti koliko je pranger star, ali zna se da potječe iz srednjega vijeka. Ima ih u i Dalmaciji i Istri, ali nijedan nije ukrašen kao vinički, izgrađen iz kamena TRDEK, naglašava povjesničarka Vesna Pascuttini Juraga. Kako je tijekom povijesti Vinica izgubila sudbenu i sajmenu ulogu, trg se počeo prazniti. Nestala je potreba i za prališćem, a sve manje ljudi, osim domaćih, ovamo dolazi i po nadaleko poznatu izvorsku vodu.

O burnoj povijesti Vinice svjedoče kurije, palače, dvorci. I pranger. Ali ne ovaj koji je najdulje bio u kadru našeg snimatelja. To je replika. Originalni stup srama čuva se u dvorištu varaždinskoga Gradskog muzeja. On je nijemi svjedok burnih događaja. On najbolje zna po kojim je to regulama sudac judek u Vinici krojio pravdu lažljivcima, kradljivcima, prevarantima i jezičavcima.