Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a otvorili manifestaciju "Glazba i grad"

Diljem svijeta ljeto se dočekuje glazbom u svim sferama gradova i naselja. Profesionalni i amaterski glazbenici raznih profila izlaze iz koncertnih dvorana na ulice i trgove te približavaju glazbu šarolikih žanrova svim ljudima.

Već šestu godinu za redom HRT svojim glazbenim ansamblima na predivnoj ambijentalnoj pozornici zagrebačkog Trga kralja Tomislava, spektakularno na kalendarski, prvi dan ljeta, 21. lipnja, obilježava Svjetski dan glazbe. Ove godine trodnevnim koncertnim slavljem Fiesta latina povezuje se europska i hrvatska glazbena tradicija s plesovima i ritmovima latinske Amerike.

Večerašnju prvu večer, naslovljenu Fiesta Sinfónica, priredili su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz mađarskog dirigenta mlađega naraštaja Róberta  Farkasa. Izveli su hitove poput Kubanske uvertire Georgea Gershwina, stavke iz mjuzikla Priča sa zapadne strane Leonarda Bernsteina, Libertango Astora Piazzolle, te Concierto de Aranjuez Joaquina Rodriga u kojemu se predstavio glavni gost večeri, španjolski gitarist s njujorškom adresom Pablo Sáinz Villegas.

U ulomku iz Bernsteinova mjuzikla Priča sa zapadne strane instrumentalne boje obogatili su glasovi hrvatskih opernih pjevača Valentine Fijačko Kobić, Josipe Gvozdanić, Martine Gojčete Silić, Roka Radovana i Ljubomira Puškarića. To je tek početak festivala Zagreb Classic koji na istoj pozornici krajem lipnja i početkom srpnja organizira Grad Zagreb u suradnji s glazbenim institucijama koje djeluju u hrvatskoj metropoli.

Već tradicionalni 3-dnevni koncerti prava su atrakcija i uživancija za sugrađane, a uz vedru večer – potrebne su još samo dekice. Ove se godine HRT i za to pobrinuo, te pripremio iznenađenje posjetiteljima uoči početka koncerta. Na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava posjetitelje su razveselila brojna poznata HRT-ova lica: Barbara Kolar, Daniela Trbović, Ivana Vilović, Damir Smrtić, Đurica Drobac, Davor Meštrović, Branimir Farkaš, a pridružio im se i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić

Donosimo dio atmosfere s Fiesta Sinfónice!