HRT proslavlja Svjetski dan glazbe

Hrvatska radiotelevizija (HRT) već šestu godinu priprema svim Zagrepčanima  i posjetiteljima grada Zagreba, ali i gledateljima - glazbenu trodnevnu poslasticu - Glazbu i grad.

Sve je počelo 2014. na inicijativu RJ Glazba HRT-a i Ivane Kocelj iz želje da dovedu sve ansamble HRT-a (Simfonijski orkestar, Zbor, Tamburaški orkestar i Jazz orkestar) među ljude koji nisu nužno koncertna publika, da ih se u neformalnoj, njima ugodnoj i bliskoj atmosferi dok sjede na travi pod vedrim nebom prvih ljetnih noći besplatnim koncertima zaintrigira za klasiku, jazz ili tamburašku glazbu koju ansambli HRT-a inače izvode u koncertnim dvoranama.

Sjećamo se prvog izdanja, bilo je mnogo uzbuđenja, strepnje, nepoznanica, izazova u počecima, ali broj ljudi koji je te prve večeri na Trgu kralja Tomislava povećavao se iz minute u minutu, oduševljene reakcije građana na izvedbe Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, govorile su da smo na dobrom putu i da je tradicija lansirana. Samo dvije godine kasnije, HRT-ov projekt Glazba i grad prerastao je u festival Zagreb Classic kao dio Zagrebačkog kulturnog ljeta (ZgKUL), dva koncertna dana produljila su se na dvadeset, a brojka od tri programa se utrostručila i uključila sve velike ansamble grada.

Danas je Zagreb nezamisliv bez glazbenog festivala na otvorenoj pozornici kojim se svrstava među europske glazbene metropole poput Beča, Berlina, Pariza, Londona Amsterdama u kojima su koncerti klasične glazbe u parkovima, na trgovima i kanalima sastavni dio života i dodatna turistička atrakcija.
 
Pred nama su tri glazbene večeri kojima HRT proslavlja Svečanost glazbe. Sve tri večeri, ako ne možete pratiti uživo na Trgu kralja Tomislava – pratite uživo na malim ekranima i/ili valovima Hrvatskog radija. Večeras u 20.45 na televizijskom Prvom programu (HRT – HTV1) i radijskom Trećem programu (HRT – HR3), a subotu i nedjelju u isto vrijeme na televizijskom Trećem programu (HRT – HTV3), na radijskim valovima Drugog programa (HRT – HR2) te na Radio Sljemenu, kao u putem HRTi platforme.

Sve tri koncertne večeri objedinjene su pod nazivom Fiesta Latina te donose široki izbor glazbenih poslastica inspiriranih latino ritmovima koji, složit će se svatko, najbolje dočaravaju radost glazbe, ljeta i slave život pun sunca. Fiestu  otvaraju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, nastavljaju Tamburaški orkestar HRT-a s Los Caballerosima, a zatvaraju Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo.

Trodnevno koncertno slavlja Svjetskog dana glazbe u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su dirigenti – maestro Róbert  Farkas, koji će ravnati Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, maestro Siniša Leopold, dugogodišnji šef dirigent Tamburaškog orkestra koji pripremaju koncert s Mariachi Los Caballerosima te Miron Hauser koji ovom prigodom vodi Jazz orkestar HRT-a i grupu Cubismo.