Predstavljeno Zagrebačko kulturno ljeto

Od Trga kralja Tomislava i Gornjega grada do Bundeka i Novog Zagreba, najljepše otvorene pozornice grada zauzet će umjetnici i pod zajedničkim nazivom ZG KUL (Zagrebačko kulturno ljeto) te ponuditi posjetiteljima najbolje od zagrebačke kulturne ponude.

Zagreb će dati sve od sebe da nitko od nas uopće ne ode na more, živi svaka ulica, svaki trg, svaki kvart, svaki park, svako dvorište, istaknula je na današnjem predstavljanju Milana Vuković Runjić  pročelnica za kulturu grada Zagreba. Da to znači tristotinjak različitih i projekata kulturnih, umjetničkih i glazbenih programa koji će se moći vidjeti tijekom ljeta u našemu glavnom gradu, dodala je Martina Bienenfeld direktorica Turističke zajednice Zagreba.

Uoči svjetskog dana glazbe, a u sklopu Festivala Hrvatska radiotelevizija (HRT) daruje svoje gledatelj besplatnim koncertima pa će tako ZgKUL, s tri koncerta pod nazivom Fiesta latina, otvoriti ansambli Hrvatske radiotelevizije: Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a 21. lipnja, Tamburaški orkestar HRT-a i Mariachi Los Caballeros 22. lipnja, te Jazz orkestar HRT-a uz Cubismo 23. lipnja.

Prva je na redu Fiesta simfoničara. Na kojoj je za prijenos i koncert, koji će biti u petak, angažirano tristotinjak djelatnika HRT-a. I to dvjesto naših glazbenika i stotinjak ljudi koji će producirati radijski i televizijski program, naglasio je Kazimir Bačić, ravnatelj HRT-a.

Pozivam sve da dođu na koncert jer je riječ o posebnom programu latinskoameričke glazbe - počinjemo Gershwinovom 'Kubanskom uvertirom' u kojoj se uistinu osjeti kubanska muzika, rekao je za HRT maestro Róbert Farkas.

Zagrebačka filharmonija
pak priprema koncert s Tončijem Huljićem. S našim šoumakerom Tončijem Huljićem predstavit ćemo Zagrebačku filharmoniju i Tončija na jedan drugačiji način, jer ćemo predstaviti presliku njegovih skladbi tokom trideset godina, naglasio je Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Mnogo je programa, više od tristo, a u njima će sudjelovati oko dvije tisuće umjetnika iz cijeloga svijeta. Festival se nastavlja brojnim atraktivnim programima koje među ostalim pripremaju Moskovski kadeti, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Opera i Balet HNK-a, Kazalište Komedija te Ansambl LADO. Stoga stvarno možemo reći da će sljedeća dva mjeseca u Zagrebu će uistinu biti kul, unatoč vrelim ljetnim temperaturama.