Gitaristička zvijezda Pablo Sáinz Villegas uz Simfonijski orkestar HRT-a

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a koncertom Fiesta Sinfónica, na kojem će pod ravnanjem mađarskog dirigenta mlađe generacije Róberta Farkasa izvesti program s djelima latino autora i onima nastalima na tragovima latino ritmova u umjetničkoj glazbi, obilježit će Svjetski dan glazbe i uvesti nas u trodnevnu Svečanost glazbe kojom HRT časti Zagreb, njegove goste kao i cijelu Hrvatsku, jer će se svi koncerti moći pratiti u izravnim prijenosima na programima HRT-a.
 
Svoj zagrebački, ali i hrvatski debi kao gost solist na koncertu imat će španjolska gitaristička zvijezda s njujorškom adresom, Pablo Sáinz Villegas. Umjetnik koji je do sada u svojoj glazbenoj karijeri osvojio nagrade na 30 međunarodnih natjecanja, među njima i onih najprestižnijih kao što su A. Segovia i F. Tarrega. Nastupa u najuglednijim svjetskim dvoranama: njujorškom Carnegie Hallu, bečkom Musikvereinu, Dvorani Čajkovski u Moskvi, dvorani Berlinske filharmonije… i s najboljim svjetskim orkestrima. Krajem svibnja održao je četiri uzastopna koncerta sa Simfonijskim orkestrom iz Chicaga pod ravnanjem Giancarla Guerrermoa.

U svoj kalendar nakon žiriranja na Međunarodnom gitarističkom natjecanju Parkening u Malibuu (Kalifornija) te nastupa u Santiagu s Nacionalnim simfonijskom orkestrom Čilea, a prije nastupa u Amsterdamu s ansamblom Amsterdam Sinfonietta, dolazi u Zagreb izvesti Concierto de Aranjuez svog sunarodnjaka Joaquina Rodrigoa. Koncert za kojeg Villegas kaže da je dio njega samog i kojeg u svakoj izvedbi duboko proživljava. Koncert je to koji je proslavio svojeg autora, kojemu je ova, 2019. godina posvećena u spomen na dva desetljeća od njegove smrti. Iznimno je da je, iako je bio slijep, skladao svu tu prelijepu glazbu koja je dolazila iz njegove glave i srca. To je poticaj za sve nas. To je komplicirana glazba za sviranje. Izvodim je već dugo. Gitaru sviram od šeste godine. Sada je ta glazba dio mene, ono što jesam. Svirajući njegovu glazbu, čini mi se kao da poznajem Rodriga osobno. Djelo je nastalo dok je bio u egzilu u Francuskoj, pa iz njega progovara ljubav prema  domovini i njezinoj tradicijskoj glazbi,  rekao je o svom omiljenom koncertu za HRT Villegas.

Od 2002., Pablo Sáinz Villegas snimio je deset nosača zvuka, od kojih je zadnji Volver (2018.) snimio s tenorskom legendom Placidom Domingom koji je za njega je ustvrdio da je majstor gitare. Pabla i nasljednikom Andrésa Segovije te ambasadorom španjolske kulture. Zato koncert koji će se održati na Trgu kralja Tomislava 21. lipnja, na Svjetski dan glazbe, ne treba propustiti.