Četiri "vječna šarmera" - Kalember, Predin, Lošić i Diklić

I treća je emisija popularnog HRT-ova showa “A-strana”, u kojoj su na Prvom programu HTV-a gostovala četiri “vječna šarmera” domaće glazbene scene – Vlado Kalember, Saša Lošić, Zoran Predin i Drago Diklić – publici u studiju i gledateljima pred malim ekranima priredila dobru subotnju zabavu.

Kad u emisiju pozovete četiri osebujna vokala – Kalembera, Predina, Diklića i Lošića – voditeljima Dušku Ćurliću i Ivanu Vukušiću nije  preostalo ništa drugo nego da i oni pokušaju gledatelje osvojiti glasom. Igrali su na sigurno i otpjevali „Volim te budalo mala“, hit jednog od najvećih zavodnika glazbene scene, Frane Lasića.

Ali  naši voditelji nisu imali nikakve šanse kad je svojim hrapavim glasom Vlado Kalember otpjevao „Ja nisam kockar“, džentlemen koji je ostao dosljedan  u negiranju svog šarma i statusa zavodnika.

A zašto su djevojke padale na nježnog romantičara plave kose ispod kape nismo uspjeli saznati ni od Saše Lošića, frontmena „Plavog orkestra“, fenomena 80-tih. No, voditelji se nisu dali obeshrabriti: sljedeća lekcija zavođenja bila je po uzoru na šarmera s pokrićem Zorana Predina, koji ih je obeshrabrio jer po njegovom mišljenju recept za šarmiranje  mora ostati tajan. Ipak je priznao da se neke stvari mogu naučiti, a to su: pristojnost, poštovanje, iskrenost i da znaš slušati.

Svi su se složili da su žene posebne i tajanstvene, te da su one presudile  što su se počeli baviti glazbom. Vlado Kalember je ispričao kako je htio otplesati sentiš s djevojkom koja mu se sviđala, ali morao je odustati  jer se ona zagledala u gitaristu na pozornici. Nakon toga shvatio je da je bolje da se prihvati gitare.

Predin je priznao da na početku karijere nije imao baš umjetničke motive: za košarkaša je bio prenizak, a na plesnom podiju bio je smrtonosni plesač. Na moru je vidio tipa oko kojeg su se okupljale djevojke, a koji je na gitari znao odsvirati samo tri akorda, te se i on odlučio prihvatiti gitare. Saša se požalio da to s gitarom njemu nije upalilo: drugi su slušali I  zabavljali se, a on je nakon svirke sam s gitarom otišao kući.

A vječni šarmer glazbene scene Drago Diklić  otkrio je da je tajna njegovog zavođenja u pravilima stare trnjanske škole: „Uvijek sam šarmirao u smokingu –  a kad bi me nježno pogledale, uvijek sam popustio“.

Na pitanje kako to da njihov zanos još uvijek traje, Predin i Kalember su priznali  da žele kao kauboji umrijeti u čizmama. Loša je rekao da su on i njegovi prijatelji iz „Plavog orkestra“ još uvijek isti amateri kao na početku karijere i da je njihova poetika u nesavršenom, a najiskusniji među njima, Drago Diklić, zaključio je kako bez ljubavi nema ničeg!

Tako su se glazbenici, koji su nas osvojili nekad davno, pokazali nenadmašni i dan danas, jer nas svih ovih godina na najljepši način i dalje zavode glazbom.