Mladi glazbenici zaključili ciklus 'U ozračju tambure'

I ovoga svibnja, na kraju još jedne koncertne sezone ciklusa U ozračju tambure, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) predstavio je mlade, nadarene i višestruko nagrađivane soliste.

Učenici i studenti glazbenih škola i akademija pokazali su svu raskoš svog talenta i rezultate svog predanog rada. Na zadnjem ovosezonskom koncertu iz ciklusa U ozračju tambure uz Tamburaški orkestar HRT-a nastupili su mladi bariton Jurica Jurasić Kapun (2. god. MA), Antun Bračun (5. raz. osn. gl. škole) na braču, Petra Stanec (4. raz. osn. gl. škole) na bisernici, Ivan Jambrec (2. raz. sr. gl. škole) na braču,  flautistica Franziska Anne Fundelić (2. raz. sr. gl. škole), Dominik Milošević (3. raz. sr. gl. škole) na bisernici, Ivan Koprić (2. god. MA) na braču, Lara Kelemen (4. god. MA) na bisernici, Marko Blašković (2. god. MA) na bisernici, mlada sopranistica Lucija Jelušić (2. god. MA), Tamburaški ansambl Muzičke akademije u Zagreb i poseban gost Filip Merčep na vibrafonu.


              Filip Merčep i Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem šefa dirigenta Siniše Leopolda
                                                            (Foto: Marija Štilinović/HRT)


Svojim osebujnim komornim muziciranjem sve prisutne u Studiju Bajsić razgalili su svi mladi glazbenici, a osobito Tamburaški ansambl Muzičke akademije koji iza sebe imaju intenzivnu i nadasve uspješnu sezonu. U ovoj studentskoj godini nastupili su na regionalnom, državnom i međunarodnom natjecanju. Na svim smotrama osvojili su prva mjesta s najviše osvojenih bodova. Nedavno je Tamburaški ansambl održao i svoj prvi samostalni koncert – 'Od Ilirizma do zagrebačkog biennala',  otkrio je Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a te dodao da je iznimno zadovoljan večerašnjim koncertom na kojem se izvodila klasična glazba skladana ili aranžirana za soliste i tamburaški orkestar. Nadam se da će zajedništvo, sjajno muziciranje i snažna sinergija prikazana među tamburašima uskoro ostvariti višestoljetni san svih tamburologa – otvaranje kompletnog studija tambure na muzičkim akademijama. A da na žicama tambure perspektiva postoji, dokazuje i ovaj koncert.


      Tamburaški ansambl Muzičke akademije i Tamburaški orkestar HRT-a, dirigira Siniša Leopold
                                                               (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Na programu su bila djela Vatroslava Lisinskog, Friedricha Seitza, Ludwiga van Beethovena, Jenőa Hubaya, Vittorija Montija, Jerryja Grcevicha, Riccarda Drigoa, Pabla de Sarasate, Henryka Wieniawskog, Bože Potočnika, Ferde Livadića, Claudea Debussyja, Dubravka Palanovića i Siniše Leopolda.