Glazbena počast Slavoniji i tamburi

Jedinstveni Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije u svom koncertnom ciklusu U ozračju tambure, odao je, uz svima dobro znane goste, ali i poneko iznenađenje, glazbenu počast Slavoniji.

U Slavoniji je tambura oduvijek bila najpopularnije glazbalo. Folklor panonskoga dijela Hrvatske ponosi se brojnim najrazličitijim tradicijskim instrumentima, prekrasnim kićenim nošnjama, rustikalnim pjesmama i plesovima koji se najčešće izvode uz tamburaše, ističe Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a. Nedjeljnim koncertom u studiju HRT-a Zvonimir Bajsić predstavljena je tradicijska, ali i suvremena glazba osmišljena na potki slavonskog melosa.

Uz Tamburaški orkestar HRT-a nastupili su pomno odabrani vokalni i instrumentalni solisti i ansambli kojima je upravo Slavonija u srcu. Gosti koncerta bili su Vera Svoboda, Zrinka Posavec, Željko Barba, Ženski vokalni ansambl Zwizde, Bow vs Plectrum. Njima su se pridružila i neka nova imena ciklusa U ozračju tambure.

Da se dobro snalazi i u tamburaškom repertoaru pokazala je Maja Posavec izvodeći tradicionalnu pjesmu Na te mislim. Pjesme Kukuruzi se njišu (P. Gotovac – M. S. Mađer – obr. B. Potočnik) i I kad umrem, pjevat će Slavonija ( B. Mihaljević – M. S. Mađer – obr. S. Leopold) izvela je u nadahnutom duetu sa sestrom Zrinkom, poznatom izvođačicom slavonskih i starogradskih pjesama.

Ženski vokalni ansambl Zwizde predstavio se kao odlična folklorna skupina koja je sinoć pratila legendu tamburaške glazbe Veru Svoboda u izvođenju pjesama Želim biti, Slavonijo, s tobom (J. Njikoš st. – Z. Crnec – obr. J. Njikoš st.) i Iločka zemlja (S. Leopold – T. B. Bognar – obr. S. Leopold). Urednik i novinar HRT-a Nikola Kristić predstavio se svojim stihovima i kao recitator, a zajednički uradak  - pjesmu Bijeli jorgovan otpjevao je Željko Barba. Da i tambura i tamburaška glazba može zvučati potpuno suvremeno i jazzerski pokazala je grupa Bow vs Plectrum koja je sinoć nastupala u 'verziji za troje'. Uz Filipa Novosela na braču i Tihomira Hojsaka na kontrabasu, Tamburaškom orkestru HRT-a pridružio se i Janko Novoselić na bubnjevima.

Dugotrajan i topli pljesak publike u studiju Bajsić nagradili su izvođači zajedničkom izvedbom nezaobilazne tamburaške uspješnice Ne dirajte mi ravnicu, Miroslava Škore.

Svi koji su propustili ovaj koncert, snimku će moći pogledati na programima HTV-a u nekom od termina rezerviranom za tamburašku glazbu.